Singulab

Spain

Actiu has participated in the furnishing of the new offices of the Malaga-based architecture and engineering studio, Singulab. Its team has moved from a space located in the centre of Malaga, on the banks of the Guadalmedina River, to another that is next to one of the main roads that accesses the western side of the city, in a commercial space that gets a lot of foot traffic, the PC Málaga Nostrum. A perfect enclave, both for its great visibility and its easy accessibility.

With a total surface area that is much larger than the original headquarters, the new offices occupy a space that had stayed rough around the edges ever since it was executed, without any work being done on it for more than a decade. Practically abandoned, but with endless possibilities and a great personality thanks to the abundant natural light that passes through the facade curtain wall and a high clearance height, the space has been conceived as a large canvas painted "grey", capable of absorbing the needs of a client who, at the same time, designed the project.

Singulab knew what its strategy would be from the very beginning - to respect nature and the identity of the space, carrying out a specific but convincing remodelling. Details full of colour and texture build an office that goes far beyond the work areas and in which the spaces interact dynamically. 

Spread out across two floors –one ground floor with the entry, square proportions and reduced dimensions, and another above it, elongated and with most of the rooms–, the new headquarters respond to a range of needs that Singulab had already been "studying" from its old location. In it, there is a combination of open work areas, more "closed-off" spaces for meetings and offices, and intermediate areas for exchanges or training.

Far from the compartmentalisation associated with the conventional office, the workstation area has an open-plan design, furnished with ergonomic Stay chairs with headrests and versatile Power tables with filing cabinets. With screens between them for enhanced concentration and privacy when needed, the latter have an electric motorisation system that allow their height to be adjusted, promoting the mobility and postural change of workers, thus better preserving their health and enhancing their well-being.

The new headquarters also include other closed-off areas, separated from the main space by glass panes, where it is possible to hold small meetings or "take refuge" to make phone calls or video calls. Spaces such as the two small rooms for informal meetings, where the Vital tables coexist with the Urban Plus 50 chairs with a sled base; or the large meeting room, furnished with a solid table with covers for the electrification system, Power, and Urban Plus 50 chairs with four cross supports. 

At one end, and separated from the workstation area by a glass and sheet metal cabinet, the executive office opts for a minimalist and elegant aesthetic, with a simple Prisma table with a lateral storage unit accompanied by a Cron office chair with a high backrest and headrest, and two visitor chairs that are also the same model. 

Intended to be an intermediate space, an area with a more informal design allows workers to interact with each other and with clients, both in person and remotely. To enhance this relaxed atmosphere and foster digital collaboration, it has chosen to combine the Twist videoconference table with comfortable Efit stools, all against the characteristic dark grey backdrop that covers the walls and floor, and which makes this room appear to be an independent space, even though it is open to the workstation area.

Designed as a small cafeteria, the office combines a central meeting area with two Tabula TAR 20 tables in white, accompanied by Mit folding chairs, with a bar that runs along the glass facade and allows workers to disconnect while enjoying the views as they sit in Mit stools

Everything is done in neutral white, grey and black tones, with natural details such as the wood in some of the cladding and the plants hanging from the structure, which further enhance a feeling of well-being and relaxation.

The final result is a large, fluid and dynamic workspace, where the original structure and the projected facilities coexist with free-standing volumes, glass panes, yellow-tinted metal sheets and a railing that becomes a partition.

PRODUCTS USED

We will list each of the different products used to bring this project to life.

Vital

Vital and Vital PRO

By ACTIU

Mit

the all purpose chair

By Marcelo Alegre

Stay

very versatile

By Marcelo Alegre

Urban Plus

capacity to configure

By Javier Cuñado

Prisma

elegance and minimalism

By Sylvain Carlet & Isern Serra

Cron

direction and modernity

By Marcelo Alegre

Efit

a distinctive aesthetic

By Marcelo Alegre

Twist

contemporary office

By Enrico Frigerio

Power

comfort and technology

By Javier Cuñado

Do you have a project?

We help you make it happen.

Meanwhile on Actiu.com...

Get in touch

Please select a category for your request

Choose your case
Home Case studies Offices Singulab